Pep Guardiola – Mestertræner eller blot ”big spender”?

Pep Guardiola – Mestertræner eller blot ”big spender”?

For folk omkring sig er Pep Guardiola guld værd. Han er et taktisk geni, en innovator og ikke mindst en evig kilde til motivation. Ifølge kritikerne er han dog blot en charlatan, som i sin tid fik stukket et yderst talentfuldt FC Barcelona-mandskab i hånden og sidenhen altid har været velsignet af et enormt checkhæfte, hvilket har gjort tingene nemt for ham.

Meningerne om Pep Guardiola og hans trænerkarriere er mange. Sådan vil det altid være, når der opnås store resultater med store klubber. Det kan nemlig være svært at skelne til, om det er pengene eller manageren, der i sidste ende skal have kreditten for resultaterne. Eller om det måske er en mellemting.

Sikkert og vist er det i hvert fald, at catalaneren vil tilføje denne sæsons Premier League-titel til sin i forvejen imponerende samling af trofæer. Hvis den nuværende kurs holder, kunne mesterskabet meget vel blive sikret i Manchester-derbyet, hvilket vil være den ultimative ydmygelse for José Mourinho og kompagni.

Gammel allieret er nu den største modstander

Portugiseren var engang en nær ven og allieret, men nu træner de hver sin Manchester-klub, der udgør et fjendsk forhold på størrelse med det, man ser mellem FC Barcelona og Real Madrid.

Og José Mourinho er da heller ikke meget for at give sin trænerkollega kreditten for den nuværende succes i den lyseblå del af Manchester. Inden ”De Røde Djævles” FA-opgør mod Brighton udnyttede Mourinho en pressekonference til at rakke ned på Guardiola. Der blev nævnt en lang række af bærende City-spillere, som var købt inden Peps ankomst til klubben. United-manageren understregede i den forbindelse, at de var ”investeringer fra fortiden, ikke indenfor de seneste to år.”

Det er dog ikke et enestående tilfælde. Mourinho er kendt for at se ned på rivalernes succes, mens han ikke er sen til at give sig selv kreditten for egne holds triumfer. Men også Arsenal-manageren, Arsène Wenger, lader sig ikke rose Guardiola unødigt. Franskmanden mener blandt andet ikke, at Guardiola ”har været med til at højne niveauet i England.”

”Kigger du på FC Barcelona, er de stadig Europas bedste hold,” tilføjede franskmanden. Slutteligt lyder det, at managers generelt kan være med til at præge spillet med diverse taktiske dispositioner, men til syvende og sidst tilhører spillet spillerne.

Fænomenal sæson

Det er med andre ord ikke sådan lige til at få den anerkendelse, som man måske – måske ikke – ellers har fortjent fra sine nærmeste konkurrenter i toppen af Premier League. Men om du hedder José Mourinho, Arsène Wenger, hr. Eller fru Danmark, så kan du ikke tage fra Pep Guardiola, at Manchester City har spillet fænomenalt i 2017/2018-sæsonen.

Holdet har været næsten helt umuligt at slå, og så har de sat de andre tophold til vægs ved flere lejligheder – ikke mindst José Mourinhos Manchester United-hold og Arsène Wengers elskede Arsenal. Og så må vi heller ikke glemme, at det godt kan være, at Pep Guardiola og hans disciple skal spille nogen og 30 kampe for matematisk at sikre sig mesterskabet, men når alt kommer til alt, har det reelt været afgjort længe.

Store checkhæfter eller ej, Manchester City-træneren står p.t. noteret for tre spanske mesterskaber, tre tyske, to Champions League-trofæer samt et hav af cup og super cup-pokaler. Og så er det blot et spørgsmål om dage og matematik, før han kan skrive sit første engelske mesterskab på listen.