Mourinho og United – et miss match?

Mourinho og United – et miss match?

Da Sir Alex Ferguson i 2013 stoppede som manager i Manchester United, efterlod han et astronomisk hul i klubben. Hvem skulle nu tage over, efter at skotten havde siddet på pinden i 27 år og fyldt det ene pokalskab op efter det andet? Efter et par mislykkedes forsøg med landsmanden David Moyes og hollandske Louis van Gaal er det i dag den excentriske José Mourinho, der styrer tøjlerne. Portugiseren har løftet klubben i forhold til de to førnævnte managers, men er han manden, United-fansene skal hænge deres hatte på i fremtiden?

Premier League 13 gange, Champions League to gange, VM for klubfodbold én gang, FA Cuppen fem gange og fire Liga Cup-titler. Det er de imponerende meritter, Sir Alex Ferguson kan prale af fra sine 27 år i Manchester United. Hertil kommer to kåringer som verdens bedste træner samt adskillige titler med Aberdeen hjemme i Skotland.

Tidens største manager?

Det er med andre ord nogle yderst store sko, du skal fylde ud, når du skal forsøge at efterfølge den iltre skotte, som indstillede sin managerkarriere i 2013 – naturligvis, fristes man til at sige, med et engelsk mesterskab som et passende punktum.

Win it the United way

Én ting er, at det kan være noget nær umuligt at gøre Alex Ferguson kunsten efter. Noget andet er, om du som manager praktiserer ”det rigtige United-spil.” Det spil, som under skottens dikterende jernnæve forbløffede fodboldfans verden over i næsten tre årtier – nemlig det offensive spil, hvor ”De Røde Djævle” ikke lod modstanderen få færten af noget, der bare mindede om en chance for point.

Ovenstående er imidlertid slet ikke tilfældet med José Mourinho ved roret. Han ynder at spille defensivt og overlader ofte initiativet til modstanderen. Dette selv mod klubber, som Manchester United er klart overlegne i historie, økonomi og spillertrup. Og selvom Mourinho har fået holdet tilbage i toppen af Premier League – dog langt efter bysbørnene fra Manchester City, som har været helt suveræne i indeværende sæson – og tilmed har vundet et par trofæer, så er der ugler i mosen.

Selvforståelsen blandt fansene i det, der af mange regnes for værende verdens største klub, fejler nemlig intet. Her lader flere og flere fans manageren vide, at de ikke er tilfredse med den tilbageholdne spillestil – og da særligt ikke, når de ser på Pep Guardiolas spillestil hos ærke- og lokalrivalerne fra City. De lyseblå spiller offensivt og attraktivt fodbold – præcist som det var tilfældet med den røde del af Manchester i Ferguson-æraen.

Det ligner en skilsmisse

Fodboldverden er uforudsigelig, og det er ikke altid til at sige, hvad der vil ske i fremtiden. Men flere ting peger i retning af, at José Mourinho ikke er United ret længe endnu. Først og fremmest er der fansenes grådkvalte bøn om mere offensivt fodbold. Hernæst er der historikken: Det er endnu aldrig blevet til mere end maksimalt tre sæsoner i den samme klub for defensivens mester. Efter indeværende sæson rundes sæson to af, hvorfor det godt kunne ligne en skilsmisse efter 2018/2019-sæsonen.