Kan Gerrard løfte Rangers fra asken?

Kan Gerrard løfte Rangers fra asken?

Rangers har nu haft to sæsoner i den bedste række, efter at de i 2012 blev tvangsnedrykket til Skotlands fjerdebedste række, League Two, grundet dårlig økonomi. Det er blevet til to tredjepladser, hvilket i og for sig ikke er så ringe igen, omstændighederne taget i betragtning.

Problemet er imidlertid blot, at selvforståelsen hos klubben og fansene er til langt mere end det. Ind er derfor hentet den engelske Liverpool-legende Steven Gerrard, som skal få holdet tilbage til den absolutte top af skotsk fodbold – som manager!

Humlebien kan flyve – kan Gerrard også?

Steven Gerrard var en formidabel fodboldspiller, som et utal af gange reddede dagen for Liverpool FC, da han endnu huserede på midtbanen for ”The Reds.” En tordenstøvle sjældent set mage kombineret med forbilledlige lederegenskaber på banen var to af Gerrards største aktiver. Men én ting er at være en god fodboldspiller og en god anfører. Noget andet er at kunne overføre dette til trænerembedet. Endnu større spillere end Gerrard har gennem tiden vist, at det slet ikke er en selvfølge, at slagmarkens bedste krigere bliver til gode taktikere.

I den forstand kan man roligt sige, at Rangers FC har satset alt på ét bræt. Steven Gerrard er blevet ansat som manager nærmest ene og alene på sit store navn. Der er ingen trænermeritter at henvise til. Ja, der er faktisk end ingen trænererfaring at fremvise. Kun i ordets bogstaveligste forstand. Han har nemlig stået for træningen af Liverpools akademispillere, men har altså endnu ikke prøvet kræfter med at være first team coach eller manager. Det store spørgsmål er derfor: Er Steven Gerrard også en god manager, som han var en god spiller? Den kommende sæsons Premiership kan meget vel give et godt fingerpeg herom.

Celtic-toget er kørt

Den allerstørste forhindring, der står i vejen for Gerrard som Rangers-manager, er de evige by- og ærkerivaler fra Celtic. Inden Rangers’ fald fra tinderne - ned til det, der for dem må have føltes som laget under asken af det skotske fodboldsystem - var de to store Glasgow-klubber i en evig og intens duel om hæder, ære, håneret og symbolet herpå: det skotske mesterskab. Sæson ind og sæson ud gav de alt, hvad de havde i sig for at fortrænge den anden fra tronen – en trone, de to klubber havde fuldstændig monopol på, siden Aberdeen vandt mesterskabet i 1985.

Bevares, de to klubber er da i sagens natur stadig de eneste, der har vundet mesterskabet siden midt firserne. Rangers’ problem består imidlertid i, at det er Celtic, som har vundet de seneste syv sæsoner. Og med holdet fra Ibrox Stadiums deroute ned i de lavere fodboldrækker har de grøn- og hvidstribede fra Celtic haft en håndfuld år til at øge det økonomiske forspring til rivalerne. Dette er ikke mindst gjort via flere Champions League-deltagelser, som rask væk kaster over 100 millioner kroner af sig. Det kan godt være, at Celtic her har fået store stryg af Europas elite på selve fodboldbanen, men klubbens pengekiste er til gengæld blevet fyldt til randen og mere til.

Derfor kan Celtic tilbyde spillerlønninger på et niveau, der er højere end Rangers’, og dermed hente fra en anden hylde, som borger mere for kvalitet.

Men økonomi eller ej: Rangers vil tilbage på toppen af ligaen. Er Gerrard så den rette mand til denne mission? Tiden vil vise det, men som udgangspunkt må fansene væbne sig med tålmodighed og se klubben og holdet blive bygget endegyldigt op igen sten efter sten.