En lille ølguide til München

München er på mange måder øllets verdenshovedstad. I hvert fald fylder øl rigtig meget i München og du kan næppe undgå at løbe ind i en øl eller to, hvis du er draget til München for at se fodbold.

I det sydlige Tyskland er øl stort (de drikker gennemsnitligt 150 liter om året per person), og der findes endda en lov i det sydlige Tyskland (udstedt 24. april, 1516), der regulerer, hvordan man brygger øl (den blev udvidet i 1900-tallet til hele Tyskland).

Det er ikke alle bryggerier i Tyskland, der følger den, men nede i det sydlige Tyskland omkring München er den næsten hellig. Loven – eller reguleringen som den også kaldes – hedder Reinheitsgebot (renhedspåbud) og den siger at til brygning af øl, bør du kun bruge byg, humle og vand i produktionen. For at starte gæringen af øllet kan der også bruges gær, eller der kan blot tilføjes nogle øl fra tidligere produktioner til at starte gæringen på.

Der er flere ølfestivaler end bare Oktoberfesten

Øl er vigtigt og stort i München og der afholdes selvfølgelig regelmæssige festivaler i øllens tegn, hvor den største og mest kendte er Oktoberfesten i efteråret i München. Men udover Oktoberfeste findes der selvfølgelig andre øl-festivaler. For eksempel afholdes der hvert år i 17 dage (normalt i marts)  en ”Stærk-øl-fest” hos en række ølkældre i München: Paulaner am Nockherberg, Löwenbräukeller og Augustinerkeller.
Det er tre bryggerier som har deres egen ølkældre, hvor der serveres øl og særligt til ”Stærk-øl-festen” strømmer øllen ud af hanerne.

I Tyskland har man så sandelig også en national øl-dag, som hvert år falder på den 23. april. Så der er muligheder nok året igennem for at være med til at fejre den gyldne drik.

Bryggeriture i München

Har du lyst til at lære mere om ølproduktion, så er der en række muligheder for bryggeriture i eller i nærheden af ??München.

Hofbräu i München arrangerer jævnligt guidede ture til i deres bryggeri, hvor du kan lære alt om, hvordan der brygges øl i henhold til de tyske regler og traditioner. For at komme med på denne tur, kræves der en forudbestilling mindst 14 dage før, og selve rundturen afholdes normalt på hverdage kl. 10 om morgenen. Hele turen tager op til 90 minutter, koster 15 euro per person og som afslutning serveres der en halv liter Hofbräu øl, to hvide pølser og lidt andet godt til ganen, som sandsynligvis indebærer en ”Pretzel”, der er en tysk kringle.

Spaten Brauerei i München, kan du også besøge og de brygger ølmærkerne Spaten, Löwenbraeu og Franziskaner Weissbier. Rundvisningen gennem bryggeriet tager omkring 90 minutter og koster 19 euro. Ud over turen rundt i bryggeriet, så er det i slutningen muligt at prøve deres øl (op til tre øl pr. person) og du bliver budt på lidt forskelligt tysk øl-snacks bl.a. pølser og ”Pretzels”. Et minus for denne tur er, at den kun bliver afholdt på tysk.

 

Privatbrauerei Erdinger Weissbräu i Erdinger, der ligger omkring 45 kilometer nordøst for München, tilbyder guidede ture på engelsk gennem bryggeriet. Turene afholdes tirsdag til fredag ??kl. 10, 14 og 18, og lørdage kl. 10 og 14. Forudbestilling kræves og prisen er 15 euro per person. Efter turen gennem bryggeriet vil der, ligesom i de andre bryggerier, tilbydes smagning af øl og du vil selvfølgelig også blive budt på weisswurst, som er en hvid bayersk pølse, samt deres lokale Pretzel kringle.

Ølmuseet i München

Bier- und Oktoberfestmuseum er et ølmuseum i München, der fortæller om regionens bryggeritraditioner. Desuden kan du her få et historisk indblik i Oktoberfestens forløb gennem tiden. Museet er åbent tirsdag til lørdag kl. 13-18 og entreen er 4 euro.

Fodbold i München

Ud over øl byder München naturligvis også på fodbold i verdensklasse og tyske fodboldbilletter kan findes her: http://www.fodboldbilletter.com/bundesliga/billetter/