Emerys (gen)opbygning af Arsenal

Emerys (gen)opbygning af Arsenal

Arsenal har som klub meget at takke deres nu forhenværende manager gennem 22 år, Arsène Wenger, for. Tre mesterskaber samt Champions League-deltagelse i langt de fleste sæsoner står som nogle af hovedbedrifterne, som franskmanden kan se tilbage på med stolthed. De senere år har dog ikke været nogen dans på roser for ”The Gunners,” og Wenger er nu fortid i klubben. Ind er kommet en ny manager, Unai Emery, som står over for et stort stykke oprydningsarbejde.

Hvis dit hold mangler en teknisk begavet midtbanespiller, er Arsène Wenger manden, du gerne vil have til at finde ham.

1. Målmandsposten

Når snakken falder på en god målmand, får tonen imidlertid en lidt anden lyd. Klubbens nuværende målmænd lever ikke helt op til tidligere tiders koryfæer som Jack Kelsey, Bob Wilson, David Seaman og Jens Lehmann. At en aldrende Petr ?ech, der tydeligt er dalet i niveau de seneste sæsoner, kan holde Columbias førstemålmand, David Ospina, ude, det er et tydeligt bevis på dette.

Men måske problemet ikke skyldes manglende talent hos selve målmændene. Problemet skal muligvis findes i en for dårlig målmandstræning. I hvert fald har ?ukasz Fabia?ski, Peter ?ech og Wojciech Szcz?sny alle antydet, at der er et problem med træningsindholdet.

2. Forsvaret

Arsenal er gået fra et sublimt forsvar til noget, der end ikke fortjener prædikatet ”forsvar.” Det toppede i ”the Invincibles”-sæsonen i 2003/2004 og har nået bunden i de senere år – 2017/2018-sæsonen ingen undtagelse! Der har fra Wengers side simpelthen været et for stort fokus på midtbanen og angrebet, hvilket bogstavelig talt har efterladt huller i forsvaret. De offensive backs er naturligvis underholdende og inspirerende at se på, men hvis du ikke har en midtbane og to centerforsvarere, som formår at dække de huller, det nu engang koster at sende backs med op i angrebet, så bliver du sårbar. Meget sårbar endda.

Her ser Unai Emery anderledes på fodboldspillet end sin forgænger. Han har allerede været ude at sige, at han vil performe en spillestil, der minder om Manchester City-manageren Pep Guardiolas spillestil: Hold bolden i egne rækker og ”angrib” den hurtigt, når du mister den. Dette kan forhåbentlig – set med Arsenal-briller – blive nøglen til en mere synkroniseret enhed mellem forsvar, midtbane og angreb.

3. Mangel på lederskikkelser

Wenger sagde på et tidspunkt, at han ikke behøvede en anfører, fordi han havde 11 af dem rendende rundt på banen. En udtalelse, der næppe kunne have været mere malplaceret og forkert. Når Arsenal har været bedst i franskmandens regeringsperiode, har de haft stærke ledere, som viste vejen for de andre. Tony Adams, Patrick Vieira og Gilberto Silva; da de spillede, smittede deres karisma af på deres medspillere, som maling i børnehænder gør det på sofabetrækket: Nemt. Og næsten umulig at blive af med igen.

Det bliver en nøglefaktor for Unai Emery at finde den helt rigtige anfører.

4. Omgangstonen

Den måske største udfordring for Unai Emery kan ligge i selve klubkulturen. Først og fremmest var der under Wenger nærmest ingen konsekvenser for spillerne, når de præsterede dårligt på banen. For det andet var den nu forhenværende manager måske helt generelt for blødsøden i sin mandskabsbehandling. Thierry Henry har efter sit karrierestop fortalt om, at Wenger forbød sine trænere at råbe ad spillerne, når de underpræsterede.

Dette var imidlertid en tryghedsfaktor for de unge spillere, som kom op på førsteholdsholdet. Omvendt kan den bløde omgangstone og de manglende konsekvenser for dårligt spil have haft betydning for spillernes motivation til at ofre de sidste procenter og sveddråber, der skal til, hvis du vil nå helt til tops i fodboldverden.

Af mere positive aspekter omkring Wengers mandskabsbeholdning bør nævnes, at mange af hans tidligere spillere har beskrevet ham som en slags "faderfigur".

5. Europæisk deroute

Selvom klubben hører til blandt de største i England, både på og udenfor banen, har den ikke præsteret specielt godt i europæiske turneringer. Et Cup Winners Cup-trofæ i 1993/1994-sæsonen samt en tabt finale i både Champions League og UEFA Cuppen er nogle at klubbens største internationale meritter.

Det er ganske enkelt ikke særligt imponerende, når man tænker på, at London-mandskabet nærmest konsekvent har været kvalificeret til europæiske turneringer. Hertil kommer, at ”the Gunners” har tabt 1-5 til Bayern München i de to holds seneste tre indbyrdes opgør.

Den tyske klub hører til blandt dem, du gerne vil sammenligne dig med, hvis du virkelig vil noget i Europas fornemmeste turneringer. At man har lidt så forsmædelige nederlag siger meget godt noget om, hvor klubben er lige p.t. – et godt stykke fra den europæiske top.

Der er med andre ord nok at tage fat i for spanske Unai Emery. Heldigvis for ham og Arsenal, er han godt bevendt med at vinde både nationale og internationale titler. Her kan nævnes et fransk mesterskab med Paris Saint-Germain samt hele tre Europa League-triumfer med Sevilla FC. ede, smittede deres karisma af p karisma af pegeringsperiode, har de haft stærke ledere, som viste vejen for de andre: Tony Adam