F. C. Crotone – fodboldens humlebi

F. C. Crotone – fodboldens humlebi

I det sydlige Italien ligger regionen Calabria. Området udgør det meste af foden i det, som hele verden ser som en støvle, når de kigger på pizzaens fødeland. Mod øst ligger havnebyen Crotone. Byens hold, Football Club Crotone, er regionens store fodboldstolthed og har licens af et Serie A-mandskab.

At holdet hører hjemme i Italiens bedste række burde næsten ikke kunne lade sig gøre. Godt nok er succes ofte en relativ størrelse i fodbold, men når det kommer til F.C. Crotone, må man sige, at de har opnået det. Efter 106 år i de lavere italienske rækker rykkede klubben sensationelt op i Serie A tilbage i 2016. Fortjenesten herfor skal i høj grad tildeles ejeren Raffaele Vrenna. Han købte klubben i 1991, hvor holdet spillede i landets ottendebedste række med nærmest utopiske udsigter til at spille fuldtidsprofessionelt og i særdeleshed være en del af Serie A.

Nye udfordringer kræver nye metoder

Men når vejen og forholdene synes længst og sværest, må der af og til tages nye metoder i brug. Italiensk fodbold er kendt for at skifte trænere ud for et godt ord. Vrenna ville det imidlertid anderledes. Han gik ind for kontinuitet, og han ville desuden ikke købe sig til oprykningerne i form af dyre spillere. Med denne strategi om stabilitet og mådehold rykkede klubben lige så stille op igennem det italienske fodboldsystem.

Hele rejsen var dog ikke lutter lagkage for Crotone. Der var enkelte bump. I 2014/2015-sæsonen overlevede de kun med det yderste af neglene i Serie B. Dette gjorde det imidlertid kun endnu mere imponerende og overraskende, at holdet i den efterfølgende sæson snød alt og alle og rykkede op fra selvsamme liga.

Nu skulle der bides skeer med nogle af verdens allerstørste stjerner og klubber i Serie A. Giganter som Juventus, Inter, Milan, Roma og så videre har en helt anden klang end Bari, Entella og Triestina, når det kommer til fodbold. Succesen havde dog sin umiddelbare pris for Crotone. Ante Budimir, holdets topscorer, og deres træner, Ivan Juric, forlod begge klubben, da de fik tilbud fra større fodboldadresser.

Nyt lys fjernede mørket

Men når ét kapitel slutter, begynder der som bekendt et nyt. Den tidligere italienske fodboldspiller Davide Nicola overtog tøjlerne, og han formåede på mirakuløs vis at sikre holdet overlevelse og dermed booke licens til endnu en Serie A-sæson. Dét endda i en sæson, hvor Nicolas mandskab kun lå udenfor nedrykningszonen i første og sidste spillerunde - det kan man da kalde for fighterånd!

Træneren fejrede den store bedrift ved at cykle fra Crotone til sin fødeby Torino – en tur på næsten 1300 kilometer! De mange timer på landevejen var dog ikke kun for at manifestere sin glæde over holdets præstation. Det var mindst lige så meget for at slå et slag for vejsikkerhed og til ære for sin afdøde søn, som på tragisk vis mistede livet i trafikken, da han var ude at cykle.

I december 2017 skiltes Davide Nicola og F.C. Crotones veje, men det lykkedes atter klubben at finde den rette mand til at føre faklen videre. Walter Zenga tog over, og under hans ledelse ligger klubben efter 34 spillerunder i 2018/2019-sæsonen på 17.-pladsen med to points margin ned til nedrykningspladserne.

Nogle klubber spiller for at vinde store trofæer, andre er glade, hvis de blot er med i det fineste selskab. Crotone hører selvsagt til i sidstnævnte kategori. Men med klubbens historie, økonomi og størrelse burde det slet ikke være muligt for dem at være i Serie A.

Crotone er som humlebien, der ikke selv ved, den ikke bør være i stand til at flyve.